Cynk: pochodzenie

Pochodzenie cynku

Zasadniczo pierwiastek śladowy często występuje jako produkt natury. Na przykład zawartość cynku w skorupie ziemskiej jest znacznie ważniejsza niż ołowiu czy miedzi, mimo że są one lepiej znane. Cynk jest również produkowany na skalę przemysłową i już w starożytności był używany jako popularny składnik stopów.

Ekstrakcja cynku

Cynk nie jest wytwarzany samodzielnie w organizmie człowieka, może być dostarczany wyłącznie z pożywieniem. Jednak wiele produktów spożywczych zawiera niezbędne pierwiastki śladowe, w tym:

Zasadniczo cynk z produktów pochodzenia zwierzęcego okazuje się korzystniejszy dla organizmu, ponieważ można go łatwiej przetworzyć. Wynika to z braku kwasu fitynowego, co utrudnia wykorzystanie pierwiastka śladowego w żywności pochodzenia roślinnego.

Autor: Christina Treu –

zaktualizowano 10 lutego 2022 r

Krystyna Treu

Zespół redakcyjny Frummi

Krystyna Wierny pisze od maja 2019 r Frummi . Jej ambicją jest zawsze sprawdzanie najlepszych źródeł i pisanie najbardziej kompetentnych tekstów dla naszych klientów.

Tutaj możesz do nas dotrzeć bardzo szybko