Kofeina, pochodzenie i ciekawostki

Ciekawe fakty na temat kofeiny

Kofeinę można znaleźć w stymulantach i roślinach, a także w postaci chemicznej w postaci krystalicznego, bezwonnego proszku. Należy do grupy stymulantów i jako substancja naturalna należy do czarnej herbaty, kawy czy kakao.

Pochodzenie kofeiny

Odkrywcą substancji kofeinowej jest Friedlieb Ferdinand Runge, niemiecki chemik i farmaceuta, który w 1819 roku jako pierwszy wyizolował kofeinę z ziaren kawy.

W tym samym czasie Pierre-Jean Robiquet, Pierre Joseph Pelletier i Joseph Bienaimé Caventou osiągnęli tę samą izolację we Francji w 1821 roku.

Wzór cząsteczkowy kofeiny ustalili następnie Liebig i Pfaff w 1832 r., natomiast Ludwig Medicus przedstawił strukturę chemiczną kofeiny w 1875 r. Zostało to następnie potwierdzone przez Fischera w 1895 roku i mogło być dalej badane przez lata.

W XX wieku z sukcesem wykazano skuteczność kofeiny i wykorzystano ją do różnych celów.

Uzyskanie kofeiny

Kofeinę można wytwarzać naturalnie i syntetycznie, chociaż dawka kofeiny pochodzącej z roślin jest znacznie skuteczniejsza.

Niektórzy z głównych dostawców to:

Jeśli produkty są ziołowe, kofeina pomaga im również odpierać szkodniki. Kofeina okazuje się także tzw. produktem ekstrakcji, który powstaje podczas odkofeinowania kawy produkowanej przemysłowo.

Autor: Christina Treu –

zaktualizowano 10 lutego 2022 r

Krystyna Treu

Zespół redakcyjny Frummi

Krystyna Wierny pisze od maja 2019 r Frummi . Jej ambicją jest zawsze sprawdzanie najlepszych źródeł i pisanie najbardziej kompetentnych tekstów dla naszych klientów.

Tutaj możesz do nas dotrzeć bardzo szybko