Witamina C: pochodzenie i przydatne informacje

Co warto wiedzieć o witaminie C

Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, często nazywaną kwasem askorbinowym.

Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło i ciepło, dlatego częściej można ją znaleźć w surowych produktach.

Surowcem do tego jest zawsze glukoza, z której w wyniku dwóch procesów biochemicznych powstaje witamina C.

Pochodzenie witaminy C

Witamina C jest jedną z pierwszych odkrytych witamin, która pojawiła się już na początku XX wieku. W tym czasie Albert Szent-Györgyi wyizolował tę witaminę z kapusty i papryki.

Następnie w 1933 roku Walterowi Normanowi Haworthowi udało się rozbić strukturę chemiczną witaminy C. W rezultacie obaj otrzymali w 1937 roku Nagrodę Nobla w kategoriach chemii i medycyny.

Odkrycia leżące u podstaw tego badania doprowadziły później do dalszych odkryć, które umożliwiły przemysłową produkcję witaminy C z prostej glukozy. Innowacja ta wyszła od Tadeusa Reichsteina, chemika, który również został uhonorowany Nagrodą Nobla.

Uzyskanie witaminy C

Głównymi źródłami witaminy C są świeże owoce i różne warzywa. Ponieważ witamina ta jest dość wrażliwa, optymalne jej spożycie może zapewnić jedynie surowa lub mrożona żywność. Do najważniejszych pokarmów należą:

Niektóre produkty zawierające dużą ilość witaminy C są trudne do spożycia na surowo. Ich smak jest zbyt kwaśny lub mają niejadalną konsystencję. Dlatego warto spożywać produkty w postaci soków.

Autor: Christina Treu –

zaktualizowano 11 lutego 2022 r

Krystyna Treu

Zespół redakcyjny Frummi

Krystyna Wierny pisze od maja 2019 r Frummi . Jej ambicją jest zawsze sprawdzanie najlepszych źródeł i pisanie najbardziej kompetentnych tekstów dla naszych klientów.

Tutaj możesz do nas dotrzeć bardzo szybko