Witamina B6: pochodzenie i przydatne informacje

Ciekawe fakty na temat witaminy B6

Nazwa witamina B6 to ogólne określenie trzech związków chemicznych, które są w dużej mierze podobne i należą do grupy kompleksów witamin B. Występuje w postaci estru kwasu fosforowego, aldehydu, alkoholu lub aminy.

Podobnie jak inne witaminy, organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witaminy B6 i polega na jej dostarczaniu z pożywieniem.

Witamina B6 jest często określana jako pirydoksyna. Jest witaminą o wysokiej rozpuszczalności w wodzie i jest bardzo wrażliwa na światło słoneczne i ciepło.

Dlatego żywność szybko traci wymaganą ilość witaminy B6, którą człowiek musi uzyskać z pożywienia, gdy jest ono gotowane lub przechowywane w ciemnym miejscu.

Pochodzenie witaminy B6

Witamina B6 została odkryta w 1934 roku. Dokonał tego P. György, który w 1938 roku również wyprodukował witaminę w postaci krystalicznej. Rok później udało mu się szczegółowo zbadać budowę witaminy B6, po czym przeprowadzono dalsze badania nad tą witaminą. Skutkowało to tym, że nie ma jednej witaminy B6 i że trzy związki chemiczne o identycznej budowie należy zgrupować razem jako B6. Obecnie witamina B6 występuje jako naturalny składnik żywności, a także środków farmaceutycznych i suplementów diety.

Uzyskanie witaminy B6

Istnieje wiele produktów spożywczych, które charakteryzują się idealnym bilansem witaminy B6, co oznacza, że ​​organizm otrzymuje odpowiednią ilość tego wartościowego produktu.

Należą do nich:

Autor: Christina Treu –

zaktualizowano 11 lutego 2022 r

Krystyna Treu

Zespół redakcyjny Frummi

Krystyna Wierny pisze od maja 2019 r Frummi . Jej ambicją jest zawsze sprawdzanie najlepszych źródeł i pisanie najbardziej kompetentnych tekstów dla naszych klientów.

Tutaj możesz do nas dotrzeć bardzo szybko