Jod: pochodzenie i ciekawe fakty na temat jodu

Ciekawe fakty na temat jodu

Na  jod to jest Pierwiastek śladowy , który jest niezbędny i niemetaliczny. Jest podporządkowany halogenom i pełni wiele ważnych funkcji dla organizmu ludzkiego.

Jod prawie nigdy nie występuje w czystej postaci i rzadko występuje w przyrodzie. Zamiast tego odnosi się do ciała stałego, które po podgrzaniu odparowuje, tworząc gaz o fioletowej barwie, co wyjaśnia pierwotną nazwę „Ioeides” ze starożytnej Grecji.

Oznacza to kolor fioletowy lub fioletowy. Podobnie jak inne niezbędne substancje, pierwiastek śladowy nie może być wytwarzany samodzielnie przez organizm, ale musi znajdować się w każdym zdrowym organizmie.

Pochodzenie jodu

Po raz pierwszy udało się wydobyć jod z naturalnych wodorostów około 1812 roku. Jednak znaczące odkrycia dotyczące pierwiastka śladowego pojawiły się znacznie później, a mianowicie sto lat później.

Otrzymywanie jodu

Istnieje wiele produktów spożywczych zawierających jod, które zawierają pierwiastki śladowe w różnych dawkach. Głównym dostawcą są ryby morskie, zwłaszcza dorsz i plamiak. Inne produkty obejmują:

Z drugiej strony produkty zbożowe lub ryby słodkowodne zawierają jedynie bardzo małą ilość jodu. Ponadto wchłanianie jodu przez organizm różni się w zależności od pożywienia, dlatego w przypadku niektórych produktów podczas przetwarzania traci się dużą liczbę ważnych składników.

Autor: Christina Treu –

zaktualizowano 10 lutego 2022 r

Krystyna Treu

Zespół redakcyjny Frummi

Krystyna Wierny pisze od maja 2019 r Frummi . Jej ambicją jest zawsze sprawdzanie najlepszych źródeł i pisanie najbardziej kompetentnych tekstów dla naszych klientów.

Tutaj możesz do nas dotrzeć bardzo szybko