Witamina A: pochodzenie i przydatne informacje

Co warto wiedzieć o witaminie A

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i opisuje różnorodne związki chemiczne, które są albo dostarczane bezpośrednio z pożywieniem, albo powstają pośrednio z karotenów, gdy organizm w razie potrzeby przekształca je w witaminę A. W organizmie człowieka wiele osób często utożsamia witaminę A z retinolem, chociaż obie substancje zalicza się po prostu do tej samej grupy.

Witamina A jest jednym z najważniejszych dostawców składników odżywczych dla organizmu i może być stosowana w leczeniu wielu dolegliwości. Często nazywana jest witaminą oczu, ponieważ wspomaga przetwarzanie bodźców świetlnych. Szczególnie osoby, które rzadko wychodzą na świeże powietrze i dużo pracują przy komputerze, powinny zadbać o odpowiednią podaż witaminy A w domu.

Pochodzenie witaminy A

Już w XV wieku uczeni w dziedzinie medycyny z kultur Dalekiego Wschodu, takich jak Chiny, polegali na produktach bogatych w witaminę A w leczeniu pacjentów cierpiących na ślepotę kucą. W tamtym czasie nie było jednak jeszcze wiadomo, czy substancja czynna zawiera wspomnianą witaminę. Lekarze znacznie częściej wierzyli w pozytywną moc stosowanych pokarmów. Skuteczność została potwierdzona kilkukrotnie i od XX wieku skłoniła system opieki zdrowotnej do bliższego przyjrzenia się powiązaniu diety, czyli świadomemu usuwaniu niektórych składników odżywczych z poprawą ogólnego stanu zdrowia.

Doprowadziło to do odkrycia, że ​​brak niezbędnych kwasów tłuszczowych sprzyja długotrwałym problemom ze wzrostem, chociaż testowano to tylko na ssakach. Dopiero w 1913 roku, kiedy Thomas Burr Osborne, Lafayette Benedict Mendel i Elmer McCollum z powodzeniem wyizolowali niezbędny do życia retinol (często określany jako witamina A), badacze i lekarze rozpoznali rzeczywistą zależność organizmu od niektórych witamin, a także od witaminy A.

W tym celu w 1916 r. sklasyfikowano różne witaminy, a w 1920 r. po raz pierwszy nazwano ją witaminą A. Od tego czasu stale bada się jej wpływ na organizm, rozwój i konsekwencje niedoboru witaminy A aby konkretnie ukierunkować witaminę, aby móc korzystać ze zdrowia.

Uzyskanie witaminy A

Witamina A występuje w niezliczonych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, takich jak:

lub kurczak, dorsz i żółtko jaja. Niektóre produkty spożywcze uwalniają witaminę A dopiero po ugotowaniu, inne zawierają ją w stanie surowym.

Autor: Christina Treu –

zaktualizowano 10 lutego 2022 r

Krystyna Treu

Zespół redakcyjny Frummi

Krystyna Wierny pisze od maja 2019 r Frummi . Jej ambicją jest zawsze sprawdzanie najlepszych źródeł i pisanie najbardziej kompetentnych tekstów dla naszych klientów.

Tutaj możesz do nas dotrzeć bardzo szybko