Witamina B2

Pochodzenie witaminy B2

Witamina B2/ryboflawina pojawiła się po raz pierwszy w 1920 roku, gdzie została pomyślnie wyizolowana z mleka. Od 1990 r. możliwa jest biotechnologiczna produkcja ryboflawiny, a mianowicie przy użyciu specyficznego grzyba Ashbya gossypei. Co więcej, witamina B2 jest obecnie wytwarzana przez różne szczepy Bacillus Subtiles, genetycznie zmanipulowanej bakterii.

Uzyskanie witaminy B2

Witamina B2 występuje w wielu produktach spożywczych i może być łatwo wchłaniana z pożywienia. Niektórzy z głównych dostawców ryboflawiny to:

Zasadniczo preferowane jest przyjmowanie witaminy B2 z pokarmów zwierzęcych, ponieważ organizm może ją łatwiej przetworzyć.

Autor: Christina Treu –

zaktualizowano 11 lutego 2022 r

Krystyna Treu

Zespół redakcyjny Frummi

Krystyna Wierny pisze od maja 2019 r Frummi . Jej ambicją jest zawsze sprawdzanie najlepszych źródeł i pisanie najbardziej kompetentnych tekstów dla naszych klientów.

Tutaj możesz do nas dotrzeć bardzo szybko